Rozdíly v některých aspektech životního stylu mužů a žen sloužících u Policie ČR - Koňák, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním životního stylu policistů a policistek České republiky. Pro výzkum byla použita dotazníková metoda. Výzkumu se zúčastnilo 70 policistů a policistek sloužících u Policie ČR v Praze, z toho 59 mužů a 11 žen. Poměr je dán poměrem příslušníků z roku 2016, kdy dle oficiálních zdrojů Policie ČR sloužilo ve sboru celkem 40 077 příslušníků, z toho 84,9% mužů a 15,1% žen. Teoretická část se zabývá pojmy životní styl, strava, pohyb, relaxace a regenerace, stres. Dále charakterizuje sbor Policie České republiky. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníku, který je zaměřen na porovnávání některých aspektů životního stylu mužů a žen sloužících u Policie ČR. Zároveň praktická část obsahuje vyslovení výzkumných předpokladů a jejich vyhodnocení, odpovědi. Získanými daty bylo zjištěno, že v řadách příslušníků Policie ČR v Praze pijí muži více alkohol a kouří více cigarety než ženy, zatímco ženy vypijí více kávy. Na kvalitu stravování dbají muži i ženy přibližně stejně. Muži sportují více než ženy. Lépe relaxovat a odbourávat stres umí v řadách příslušníků muži. Ženy tráví více času sledováním televize.
The differences in certain aspects of the lifestyles of men and women serving in the Police of ČR
Keywords: životní styl; zdraví; Policie ČR; muži; ženy; dotazníková metoda; lifestyle; health; Police Department of the Czech Republic; men; women; questionnaire method