Porovnání dostupnosti dat o aktuální radiační situaci v rámci Evropy - Stránský, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Výše uvedené téma bakalářské práce bylo zvoleno především z důvodu aktuálnosti problematiky radiační bezpečnosti, jejíž význam bude v budoucnu zřejmě ještě narůstat, a proto by ji měla být věnována zvýšená pozornost. Cílem práce bylo porovnat dostupnost dat o aktuální radiační situaci na území jednotlivých států Evropy a zároveň posoudit přehlednost a způsob prezentace zveřejňovaných údajů o radiační situaci na internetu. Následně bylo možno získat odpověď na výzkumnou otázku: "Jsou data o aktuální radiační situaci zveřejňovaná jednotlivými státy srovnatelná?" V teoretické části práce byla použita metoda literární rešerše. Vymezeny byly především základní pojmy, popsány zdroje ionizujícího záření, vysvětlen byl pohyb radioaktivních látek v životním prostředí a účinky ionizujícího záření na organismus. Dále byl popsán systém monitorování radiační situace, a to zejména na území České republiky. V neposlední řadě bylo zmíněno legislativní hledisko radiačního monitorování a dále evropská výměna dat, především centrální databáze radiačních údajů systém EURDEP. Výsledky byly získávány komparativní analýzou webových stránek informujících o radiační situaci na území jednotlivých států. Vyplývá z nich, že drtivá většina evropských států provádí a zveřejňuje kontinuální monitorování dávkového příkonu. Další zveřejňovaná data pocházela zejména z měření obsahu radionuklidů v ovzduší, konkrétně z měření aktivity aerosolů a atmosférických spadů. Dostupnost ostatních monitorovaných položek, porovnávaných v této práci, nebyla zdaleka tak častá. Přehlednost a způsob prezentace zveřejňovaných údajů na internetu, byly u jednotlivých států poměrně odlišné. Nejlépe zpracovanou webovou stránkou byla česká aplikace MonRaS, která také jako jediná z porovnávaných webů nabízela aktuální data ze všech posuzovaných položek radiačního monitorování. Práce bude využita pro studijní účely a rozšíří informovanost o dostupnosti radiačních dat na internetu.
Comparison of the availability of data on the current radiation situation in Europe
Keywords: Radiační bezpečnost; ionizující záření; monitorování radiační situace; EURDEP; dávkový příkon; MonRaS.; Radiation security; ionizing radiation; radiation situation monitoring; EURDEP; batch input; MonRaS.