Brian Moore's Northern Irish Novels/Romány o Severním Irsku od Briana Moora - Varechová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Příslibem této bakalářské práce bude zkoumání politických a náboženských aspektů v Severním Irsku, která jsou představována třemi novelami z téhož prostředí od rodilého novelisty z Belfastu Briana Moora (1921 - 1999). V této práci bude zahrnuta nejen Moorova kontroverzní prezentace teroristů IRA a jejich bombové kampaně proti protestantním politikům, ale také vztahy mezi katolíky a protestanty obecně. Další aspekty budou zahrnovat ty stránky života, které se nemusí nutně shodovat se životem v Severním Irsku. V této bakalářské práci budou analyzovány tři novely od Briana Moora a je docela nezbytné se stručně zaměřit na jeho život v Severním Irsku. Každá kniha se zabývá odlišným tématem, ale všechny vycházejí z irského prostředí, z jeho sociálních i náboženských konfliktů a z velké tradice irské prózy, která je reprezentována jmény jako James Joyce, L. O?Flaherty, F. O?Connor a S. O?Faolaine. (Moore, B., Hana Žantovská, Osamělá vášeň slečny Hearnové, 1964, str. 254)
Brian Moore's Northern Irish Novels