Umění a totalita: vzájemný vztah katolických autorů a totalitního režimu v letech 1938-1960 - Tomanová Motlová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá vzájemným vztahem umění a totalitního režimu na základě problematiky křesťansky orientovaných autorů v letech 1938-1960. První část je věnována obecným principům, jak totalitní režim přistupuje k umění, jakými prostředky na něj působí a vyrovnává se s vlivy, které jsou v rozporu s ideologií. Druhá část se zaměřuje na postavení katolických spisovatelů po roce 1945, s připomenutím stavu z druhé světové války. Z časového hlediska jsou za podstatné mezníky považovány válečné události, dvě očistky Syndikátu českých spisovatelů, po květnu 1945 a po únoru 1948, a dále dva procesy s křesťansky orientovanými spisovateli, konanými v Praze a v Brně v roce 1952. Zmíněny jsou také individuální snahy pomoci uvězněným autorům, pozornost je věnována také proměně postoje Svazu československých spisovatelů k těmto umělcům v 50. letech.
The Art and Totality: the Mutual Relation of Catholic Authors with Totalitarian Regime in Years 1938-1960
Keywords: umění; totalitní režim; křesťansky orientovaní autoři; perzekuce; procesy; art; totalitarian regime; catholic writers; persecussion; trial