Revize a zhodnocení biotopů se současným a historickým výskytem vybraných druhů čeledi Orchideaceae v CHKO Český ráj - Albrechtová, Linda (Jihočeská univerzita, 2017)
Předmětem diplomové práce byl výzkum vegetace na lokalitách v Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Jednalo se o lokality - Přírodní památka (PP) Podloučky a Přechodně chráněná plocha (PCHP) Fialník s výskytem orchideje Gymnadenia conopsea subsp. montana. Na těchto lokalitách bylo vyhotoveno 60 fytocenologickcýh snímků, u kterých bylo zaznamenávány tyto faktory: biotop, nadmořská výška, sklon svahu, vlhkost a expozice. Celkem byly na lokalitách nalezeny 4 druhy orchidejí. Fytocenologické snímky byly mezi sebou porovnány. Bylo prokázáno, že rozdíly mezi lokalitami jsou větší než rozdíly mezi snímky s orchidejí a bez orchideje. Průkazné rozdíly mezi lokalitami byly i v pokryvnosti jednotlivých pater a v početnosti druhů v jednotlivých patrech.
Revision and evaluation of biotopes with the current and historical occurrence of selected species of the family \ kur {Orchideaceae} in the Protected Landscape Area Bohemian Paradise
Keywords: chráněná krajinná oblast; Český ráj; orchidej; biotop; společenstvo; pětiprstka žežulník; Gymnadenia conopsea; Protected Landscape Area; Bohemian Paradise; orchid; biotope; population; Gymnadenia conopsea