Projekt podpory veřejného mínění o rysovi ostrovidovi (Lynx lynx) u dětí a mládeže v regionu Prachaticko - Šveráková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Rys ostrovid (Lynx lynx) je zařazen v ?Červené knize? IUCN. Na začátku 19. století byl v České republice vyhuben, díky reintrodukci se od roku 1980 v České republice zase vyskytuje. Je to jediná divoce žijící kočkovitá šelma u nás. Populace rysa ztratila svůj rozšiřující trend a hlavně kvůli pytláctví se počet kusů stále zmenšuje. Jako prevence proti pytláctví byl vytvořen projekt ?Podpora veřejného mínění o rysovi ostrovidovi u dětí a mládeže v regionu Prachaticko?. Zúčastnilo se ho přes 275 dětí a studentů. Výukovým programem v předmětech přírodopisu (biologie), výtvarné výchovy a tělesné výchovy získala mládež nové informace a vytvořila si svůj vlastní úsudek o rysu ostrovidu jako o šelmě, která odjakživa byla součástí šumavské přírody.
Project support of public opinion about European lynx (Lynx lynx) in children and youth in the region Prachaticko.
Keywords: Rys ostrovid; Lynx lynx; kočkovitá šelma; region Prachaticko; výukový program; Šumava; Eurasian Lynx; Lynx lynx; wild feline; region Prachaticko; teaching program; Bohemian Forest