Effect of food quantity and quality on population growth rate and digestive activity in planktonic rotifers. - Štrojsová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Vířníci jako homeostatické organizmy musejí používat mechanizmus, který jim umožňuje vyrovnat se s nerovnováhou v množství živin v jejich potravě. Regulace aktivity trávicích enzymů byla studována jako možný fyziologický mechanizmus, který se účastní udržení homeostázy. Tato práce se dále zabývá studiem, jaký vliv má množství a kvalita potravy na populační růstovou rychlost a reprodukci vířníků.
Effect of food quantity and quality on population growth rate and digestive activity in planktonic rotifers.
Keywords: vířníci; fosfatáza; {$\beta$}-N-acetylhexosaminidáza; lipáza; lokalizace enzymů; limitace dusíkem a fosforem; populační růstová rychlost; předabsorpční regulace v žaludku.; rotifers; phosphatase; lipase; {$\beta$}-N-acetylhexosaminidase; enzyme localization; nitrogen and phosphorus limitation; population growth rate; preabsorptive regulation in the gut.