Hodnocení kvalitativních parametrů salátové řepy - Mikešová, Mariana (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviva zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce je členěna do několika kapitol. V první časti je nastíněna historie salátové řepy, pěstovaní, jednotlivé odrůdy. Dále jsou uvedeny informace o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytuji. V druhé části je provedena analýza betalainových barviv a zhodnocena antioxi-dační aktivita. Tímto pokusem se potvrdilo, že salátové řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny vykazují vyšší antioxidační aktivitu. Při zkoumání jednotlivých barviv u vybraných odrůd bylo zjištěno, že bohaté na betakyany a betaxantiny jsou především odrůdy "Redshine", "Monorubra". Nej-vyšší obsah těchto barviv mají odrůdy, které mají barvu dužniny dočervena až dofia-lova. Jejich hodnoty se pohybovaly výrazně výše než u odrůdy "Boldor F1", u které by se čekalo zastoupení betaxantinů naopak vyšší než u červeně zabarvených odrůd.
Evaluation of qualitative parameters of beetroot.
Keywords: Salátová řepa; betalainová barviva; antioxidační aktivita; Beetroot; betalains pigments; antioxidation activity