Postoje studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích k plánování rodičovství - Soukupová, Edita (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou plánování rodičovství u studentů a studentek prezenční formy studia na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kteří zatím potomky nemají. Mapuje postoje studentů a studentek Jihočeské univerzity k plánování vlastního rodičovství a snaží se zachytit rozdíly mezi muži a ženami studujícími na JU. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je vyobrazen prostřednictvím grafů vývoj úhrnné a konečné plodnosti, porodnosti, sňatečnosti a rozvodovosti. V této části jsou rovněž vysvětleny důležité pojmy týkající se demografie, rodiny, rodičovství a genderu. Teoretická část pak rovněž objasňuje nejrůznější moderní formy partnerského soužití. Praktická část je zpracována formou kvantitativního výzkumu, pro shromáždění potřebných dat byla využita metoda dotazování. Data k testování hypotéz byla získána prostřednictvím techniky dotazníku. Dotazník byl rozesílán studentům a studentkám Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prostřednictvím studijních oddělení jednotlivých fakult během února 2020. V rámci dotazníkového šetření se zjišťovaly postoje studentů a studentek k plánování vlastního rodičovství, uzavírání manželství, ale také jejich postoje k rodinné politice. Ke zpracování získaných dat byl použit program Microsoft Excel 2007, k testování stanovených hypotéz program STATISTICA EN 13. Byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1: "Více než polovina studentů a studentek prezenčního studia na JU si přeje být rodiči." byla na základě kvantitativního výzkumu potvrzena. Většina studentů a studentek prezenčního studia na JU skutečně ve svém životě plánuje potomky. Hypotéza 2: "Studentky prezenčního studia na JU si ve svém životě plánují více potomků než studenti prezenčního studia na JU." byla zamítnuta. Na základě testování této hypotézy nebyl zaznamenán rozdíl mezi muži a ženami studujícími prezenční studium na JU v otázce týkající se počtu plánovaných potomků. Zastoupení mužů i žen v počtu potomků, které v budoucnu plánují, bylo takřka shodné. Výsledky výzkumu poukazují na to, že ačkoliv se studenti a studentky prezenčního studia na JU v současné době soustředí spíše na studium, je pro ně rodičovství důležité a v budoucnu si přejí být rodiči. Dále výsledky ukazují, že nebyl prokázán rozdíl mezi muži a ženami studujícími na JU v otázce týkající se počtu dětí, které v budoucnu plánují.
Attitudes of Students of University of South Bohemia in České Budějovice towards Family Planning
Keywords: Rodičovství; rodina; manželství; bezdětnost; studenti; Parenthood; family; marriage; childlessness; students