Zvířecí kosti Z raně středověkého sídliště v Budčevsi - Kovačiková, Lenka (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2015)
Kosti a zuby zvířat získané při archeologickém výzkumu v Budčevsi byly datovány do období raného středověku – mladohradištní a pozdněhradištní fáze. V objektech ze staršího i mladšího období byly shodně potvrzeny jak nálezy hospodářských zvířat, které zcela převažovaly (95 a 96 %), tak menší lovené fauny – zajíce a koroptve. Pro obě období lze shrnout, že masitou složku jídelníčku tvořilo hlavně hovězí maso, v menší míře maso vepřové a skopové. Obyvatelé sídliště se vedle chovu skotu, prasat a ovcí nebo koz věnovali také chovu koní a drůbeže (kur). Kromě nich na sídlišti nechyběli ani psi.
Animal bones from the early medieval settlement at Budčeves
Keywords: archeozoologie, raně středověké sídliště, Budčeves; archaeozoology, early medieval settlement, Budčeves