Analýza produktu v sektoru bankovnictví a jeho perspektiva - Pěkná, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Zvoleným bankovním ústavem je Česká spořitelna, a. s., jakožto dlouhodobě největší partner při pořizování bydlení na hypotéku. V této finanční instituci byla provedena analýza a klasifikace úvěrových produktů na bydlení. Práce porovnává i výhody a nevýhody hypoték, úvěrů ze stavebního spoření a půjček na financování bytových potřeb. K dokreslení problematiky byly porovnány hypotéky ve vybraných českých finančních institucí. Jak je na tom Česká republika v porovnání se zahraničím nastiňuje vývoj hypoték na trhu evropském, který čtenáře seznámí i s novými trendy v oblasti hypotečního úvěrování. Pro zmapování současné situace v oblasti úvěrových produktů bylo využito dotazníkové šetření provedené na 100 náhodně oslovených respondentech v Pardubickém kraji. Ve výběru respondentů byla vyloučena věková skupina obyvatel 0 - 17 let a částečně omezena věková skupina nad 62 let. Na podkladě výsledků dotazníkového šetření včetně dalších primárních a sekundárních zdrojů byly vypracovány návrhy řešení a zhodnocena perspektiva produktu.
Product analysis in bank sector and its perspective
Keywords: hypotéka; úvěrové produkty; bankovnictví; perspektiva; Mortgage credits; credit product; banking; forecast