Využití metod vícekriteriálního hodnocení variant ve veřejném sektoru - Dušek, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této práce bylo aplikovat metody vícekriteriálního hodnocení variant na konkrétní rozhodovací situace ve veřejném sektoru. Úkolem bylo představit nejdůležitější metody a ukázat možnost jejich uplatnění v praxi. Z metod vyžadující ordinální informaci jsem zvolil Cookovu - Seifordovu metodu, kterou lze využít při omezení z hlediska zdrojů. U metod vyžadujících kardinální informaci jsem použil metodu váženého součtu a metodu AHP (založeny na výpočtu hodnot funkce užitku), metodu TOPSIS (založena na minimalizaci vzdálenosti od ideální varianty) a metodu ELECTRE I. (založena na vyhodnocování preferenční relace).
Apply the methods of multicriterial decision making in the public sector
Keywords: vícekriteriální hodnocení variant; veřejný sektor; Cookova-Seifordova metoda; metoda AHP; metoda TOPSIS; metoda ELECTRE I.; multicriterial decision making; public sector; Cook-Seiford method; AHP method; TOPSIS method; ELECTRE I. method