Problém těla a společnosti - Kačenová, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce s názvem Problém těla a společnosti se zabývá ideálním tělem v různých etapách lidských dějin. Cílem práce je představit proměny tělesného ideálu v historickém kontextu. Vedle toho je práce zaměřena na procesy, jimiž společnost působí na utváření představy jedince o fyzické kráse, tedy sociální konstrukce těla, především ve vybraných obdobích tzv. moderní a postmoderní doby. Metodicky práce vychází zejména z komparace teoretických přístupů reflektujících proměny tělesnosti v pojednávaných obdobích (zejména Bauman, Lipovetsky, Giddens). Práce akcentuje především analýzu doby postmoderní a v jejím rámci spotřebu, média jakožto významný činitel ovlivňující představu o ideální kráse, poruchy spojené se současným pohledem na tělo (narcismus a poruchy příjmu potravy), dietu a zdobení těla (tělesné modifikace ? tetování a piercing). V kontrastu k postmoderně je pak stavěno tělo vojáka a dělníka v období tzv. moderny.
The Problem of the Body and Society