Analýza výskytu vybraných zoonóz v Jihočeském kraji - Soumarová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce byla zaměřena na vyhodnocení šesti vybraných zoonóz s výskytem v Jihočeském kraji (kampylobakterióza, salmonelóza, listerióza, klíšťová meningoencefalitida, lymeská borelióza, tularémie) v rozmezí let 2003-2013. Kampylobakterióza a salmonelóza byly ve sledovaném období vyhodnoceny nejčastějšími zoonózami na území Jihočeského kraje. Jejich společným znakem je alimentární přenos. V rozmezí let 2003-2008 byl nejvyšší počet hlášených případů u salmonelózy, od roku 2008 naopak u kampylobakteriózy. Nejvyšší incidenci obou zoonóz za sledované období vykazoval okres České Budějovice (4 139 případů salmonelózy a 4 924 případů kampylobakteriózy). Další neméně významnou zoonózou byla klíšťová meningoencefalitida, jejíž incidence byla ze všech krajů ČR nejvyšší právě v Jihočeském kraji. Druhá část diplomové práce byla založena na dotazníkovém šetření zaměřeném na informovanost o zoonózách a problematice rezistence a nadužívání antibiotik. Celkem bylo vyhodnoceno 479 dotazníků. Za zajímavé a současně příznivé lze označit zjištění, že o problematice antibiotické rezistence měli respondenti značné povědomí.
Analysis of occurrences of selected zoonoses in South Bohemian region
Keywords: Klíčová slova: zoonóza; Jihočeský kraj; dotazníkové šetření; This diploma thesis is focused on the evaluation of six selected zoonoses with the occurrence in South Bohemia (campylobacteriosis; salmonellosis; listeriosis; tick-borne meningoencephalitis; Lyme borreliosis; tularemia) between the years 2003-2013. Campylobacteriosis and salmonellosis were evaluated the most common zoonoses in the South Bohemian Region during the monitored period. Their common feature is the alimentary transmission. Between 2003 to 2008 salmonellosis recorded the highest number of reported cases; on the contrary; campylobacteriosis has reported the highest number of occurrences since 2008. District of Czech Budweis showed the highest incidence of both zoonoses during the monitored period (4; 139 cases of salmonellosis and 4; 924 cases of campylobacteriosis). Another but not less important zoonotic is tick-borne meningoencephalitis; which incidence had the highest number in South Bohemian Region of all the regions of Czech Republic. The second part of the thesis is based on questionnaire studies focused on awareness of zoonoses and the issue of resistance and overuse of antibiotics. In total 479 questionnaires were evaluated. The survey findings may be equally described as interesting and positive; since the respondents had considerable awareness of the issue of antibiotic resistance.