Zdravotní pojištění a úhrada ošetřovatelské a rehabilitační péče poskytované v zařízeních sociálních služeb - Voborníková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma mé diplomové práce zní ''Zdravotní pojištění a úhrada ošetřovatelské a rehabilitační péče poskytované v zařízeních sociálních služeb.'' K tomu, abych si zvolila toto téma mě inspirovalo nejen to, že sociální služby a s tím související oblasti jsou v současné době aktuálním tématem, ale zajímalo mě i to, co se změnilo pro zařízení sociálních služeb s příchodem možnosti financování ošetřovatelské a rehabilitační péče. Chtěla jsem znát názory lidí z praxe, kteří se s danou problematikou setkávají každý den. Možnost úhrady ošetřovatelské a rehabilitační péče je v České republice poměrně krátkou dobu a tudíž jsem předpokládala, že sběr dat přinese nové poznatky. V teoretické části jsou popsány sociální služby, kdo je zřizuje a poskytuje. Dále uvádím cíle sociálních služeb. V další kapitole se zmiňuji o jejich financování a co přispívá ke zkvalitnění sociálních služeb. Poté popisuji ošetřovatelskou a rehabilitační zdravotní péči v zařízeních pobytových sociálních služeb. Zde je více popsána nová právní úprava, typy pobytových zařízení zdravotní péče a význam pojmu způsobilost k výkonu zdravotnického povolání. Praktická část obsahuje mou výzkumnou činnost. Je zde popsána metodika (pro dosažení cíle práce a potvrzení či vyvrácení hypotéz jsem použila dotazníkové šetření a sekundární analýzu dat). Sledovaný soubor byl tvořen všemi zařízeními, která splňovala podmínku, že jsou pobytová zařízení sociálních služeb sídlící v Jihočeském kraji. Cílem práce bylo zjistit, zda změna právní úpravy přispěla ke zlepšení financování ošetřovatelské a rehabilitační péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. Z výzkumu vyplynulo, že možnost úhrady rehabilitační a ošetřovatelské péče z veřejného zdravotního pojištění, znamená pro zařízení sociálních služeb více finančních prostředků. A dále, že povinnost vyúčtovávat zdravotní péči příslušné zdravotní pojišťovně znamená pro zařízení větší administrativní zatížení. Bylo tedy dosaženo závěru, že stanovené hypotézy se potvrdily a cíl práce byl splněn. Diplomová práce může sloužit jako plnohodnotný zdroj informací pro zařízení sociálních služeb nebo i jako studijní materiál pro ostatní studenty.
Health insurance and settlemento of nursing and rehabilitative care provided in institutions of social services
Keywords: Sociální služby; Pobytová zařízení sociálních služeb; Rehabilitační péče; Ošetřovatelská péče; Diplomová práce; social services; staying institution of social services; nursing care; diploma work