Somatické charakteristiky u řeckořímských zápasníku SK Jihalava - Procházková, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je zjistit somatické charakteristiky a změřit délky jednotlivých segmentů u řeckořímských zápasníků SK Jihlava. Experimentu se zúčastnilo byl prováděn na 16 zápasnících. Tématem analytické části bylo nastínit historii řeckořímského zápasu, seznámit se s pravidly tohoto sportu a s antropologií. Cílem syntetické části této práce bylo naměřené hodnoty následně porovnat s průměrnými hodnotami, které jsou uvedeny v tabulkách pro konkrétní věkové kategorie Celostátního antropologického výzkumu a na základě porovnání zjistit, které somatické charakteristiky jsou předpokladem pro tento sport. Tato práce by mohla sloužit jako podkladový materiál pro trenéry, kteří hledají budoucí dobré zápasníky.
Somatic characteristics in Greco Roman wrestlers at SK Jihlava pupils
Keywords: antropologie; somatické charakteristiky; řeckořímský zápas; SK Jihlava; anthropology; somatic characteristics; wrestling; SK Jihlava