Degradace maloplošných chráněných uzemí na příkladu Vrbenské tůně - Urbanová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Přírodní památka Vrbenská tůň se nachází na severozápadním okraji Českých Budějovic, v Českém Vrbném. Jedná se o zbytek původního meandrujícího koryta Dehtářského potoka v široké ploché nivě Vltavy. Bakalářská práce podává informace o eutrofizaci, současném stavu flóry a navrhuje opatření pro zachování této přírodní památky. Během vegetační sezóny roku 2007 a 2008 jsem provedla floristický průzkum této lokality. Součástí je seznam zjištěných cévnatých druhů rostlin, přehled vyskytujících se vegetačních jednotek a charakteristika současného stavu. Výsledky jsou porovnány s výsledky botanického výzkumu, který proběhl v roce 2006. Závěry práce potvrzují rychlé zazemňování tůně, které se projevuje nestabilní vegetací s převládajícími konkurenčně silnými a ruderálními druhy rostlin.
Degradation of small protected areas on the example of the Vrbenská tůň
Keywords: Českobudějovicko; Vrbenská tůň; eutrofizace; přírodní památka; flóra; Českobudějovicko; Vrbenská tůň; eutrophication; natural monument; flora