Výcvik skokového koně - Němečková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce bylo zpracovat postup při výcviku skokového koně od výběru mladého koně po dospělého skokana. Mladý kůň se obsedá kolem 3 roku života a absolvuje základní výcvik pod sedlem. Po absolvování základního výcviku se začne kůň připravovat na svou skokovou karieru. Při přípravě skokového koně je důležité naučit koně se nosit přes kavalety, překonávat je klidně a soustředěně s jezdcem i bez jezdce. Kavalety se nepřekonávají jen položené na zemi, ale také zařazují do výcviku kavalety vysoké od 0,15 m 0,5 m. Po naučení překonávání kavalet začne kůň překonávat skokové řady ve volnosti bez jezdce, kde se kůň učí sám odhadovat vzdálenost odrazu před překážkou a zdokonaluje svůj skokový projev. Pod sedlem se začíná s jednoduchými skokovými řadami, které se chodí nejprve z klusu a poté ve cvalu. Vzdálenosti jednotlivých kavalet v klusu se pohybují kolem 1,20 m 1,40 m a ve cvalu kolem 3,0 m 3,5 m, kdy záleží na délce chodu koně. Na jednoduché skokové řady se naváže s náročnějšími skokovými řadami, kdy hlavním parametrem při stavbě skokových řad je délka cvalového skoků a jeho násobky. Velmi oblíbenou variantou skokových řad jsou in-out skoky. Po bezproblémovém překonávání gymnastických řad se přechází k nácviku celého parkuru. Obtížnost skokových soutěží jsou od 80 cm (ZZ) do 150 cm (TT). U mladého koně se začínají zkoušet skokové vlastnosti již v odchovnách hříbat, které navazují na další chovatelské soutěže vypsané mladých koním (př. Kriteria mladých koní, Zkoušky výkonnosti tříletých klisen). Výcvik šikovného, talentovaného skokana je pro trenéry a jezdce záležitostí na několik let.
Jump horse training
Keywords: výcvik; kůň; skokové soutěže; skokové řady; překážky; training; horse; jumping competitions; jumping rows; obstacles