Postavení a úkoly ochrany obyvatelstva zařazené v integrovaném záchranném systému - Picek, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce si klade za cíl, pomocí dotazníkového šetření zjistit stav znalostí z řad široké veřejnosti, různorodých věkových skupin či dosaženého vzdělání obyvatel České republiky, co dělat při mimořádné události, kdy jsou ohroženy životy, zdraví, majetek obyvatelstva nebo i životní prostředí. Dále seznámit veřejnost s postavením ochrany obyvatelstva, úkoly a opatření složek IZS, všeobecná doporučení , jestliže se ocitneme v jakékoliv krizové situaci, či mimořádné události, je třeba neprodleně přivolat odbornou pomoc. Výsledky bakalářské práce budou využity hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje, přiblížení a seznámení ochrany obyvatelstva, integrovaného záchranného systému veřejnosti . Pro splnění cílů a ověření hypotézy jsem využil anonymní dotazník, který je součástí bakalářské práce, jeho cílem bylo zjistit, zpochybnit znalosti široké veřejnosti v oblasti ochrany obyvatelstva. V současné době je ochrana obyvatel v České republice na dobré evropské úrovni, ale i nadále je potřeba mluvit se svými sousedy, žijeme hekticky a nezbývá nám čas nebo energie na přátelský sousedský vztah, natož na organizování a řešení problémů, přestože v České republice dosud nedochází k větším mimořádným událostem velmi často, tak nelze vyloučit, že i v budoucnosti docházet nebude. Proto je velmi důležité, pokud nastane mimořádná událost, aby široká veřejnost byla včas a odborně proškolena, či prakticky procvičena, než spoléhat na prováděná rozhodnutí až na místě zásahu.
Position and Tasks of Population Protection included in the Integrated Rescue System
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Ochrana Obyvatelstva; Hasičský záchranný sbor; Mimořádná událost; Krizová situace; Informovanost; Postavení a úkoly; Integrated Rescue System; Population Protection; Fire and Rescue Brigade; Extraordinary event; Emergency situation; Awareness; Position and tasks