Příjem pacienta intoxikovaného etylalkoholem - Nožičková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretickou a praktickou. Teoretická část byla věnována tomu, co vlastně etylalkohol je, jakým způsobem se v organismu chová a jak metabolizuje. Předmětem práce byla také kombinace etylalkoholu s jinými látkami, problematika závislosti na alkoholu a alkoholový abstinenční syndrom, který může vyústit v delirium. Chování takovýchto pacientů je nepředvídatelné, mohou být agresivní verbálně, ale také brachiálně. Několik kapitol v teoretické části bylo proto věnováno specifické komunikaci s pacienty intoxikovanými etylalkoholem a zároveň agresivními. Další kapitola teoretické části je také věnována specifické ošetřovatelské péči o takovéto pacienty. Pro výzkumnou část práce byl zvolen kvalitativní výzkum, který byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů. V rozhovorech bylo 6 respondentům položeno 16 otázek týkajících se přijetí intoxikovaných na různá oddělení, ošetřovatelské péče a komunikace s nimi. Respondenti byli vybráni záměrně tak, aby délka jejich praxe byla různě dlouhá a pracovali na různých odděleních. Sběr dat byl prováděn v dubnu a květnu roku 2022. Před započetím rozhovorů byli všichni respondenti osloveni a požádáni o ochotu odpovědět na jednotlivé otázky. Současně byli informováni, že tyto rozhovory budou nahrávány na diktafon a poslouží pouze k účelu zpracování dat pro mou práci. Také byli informováni o tom, že rozhovory budou anonymní, nikde nebudou figurovat jejich jména, ani osobní údaje a po přepsání budou záznamy rozhovorů smazány. Všichni respondenti s takovýmto postupem souhlasili. Na základě provedeného výzkumu a po vyhodnocení dat bylo zjištěno, že všechny výzkumné otázky byly zodpovězeny a také cíle výzkumu byly splněny. Z výzkumu vyplynulo, že na všech navštívených odděleních je příjem intoxikovaného pacienta až na malé odchylky velmi podobný, komunikace s takovýmto pacientem je náročná a agresivita takovýchto nemocných velmi častá. Všichni dotazovaní se shodli, že chování ošetřujícího personálu k takovýmto lidem je slušné, maximálně sestra zvýší na takovéhoto pacienta hlas, že je nutná pomoc sanitářů, občas i policie, a na všech odděleních je používaná kurtace pacienta a to za velmi přísných a jasně stanovených pravidel. Po vystřízlivění se chování pacientů liší v závislosti na věku, také na tom, zda je to exces ojedinělý, nebo bývá pacient přivážen záchrannou službou častěji.
Intake of a pacient intoxicated with etylalcohol
Keywords: Intoxikace; etylalkohol; komplikace; komunikace; závislost na alkoholu; nemocniční příjem; přístup sester k intoxikovanému pacientovi; specifika přístupu k intoxikovanému pacientovi; opilost; Intoxication; ethyl alcohol; complication; communication; alcohol addiction; hospital admission; nurses' approach to an intoxicated patient; specifics of the approach to the intoxicated patient; intoxication