Křest jako přechodový rituál - Menšíková, Šarlota (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá křtem jako přechodovým rituál. Teoretická část je rozdělena na dva hlavní oddíly. První oddíl definuje rituál, jeho funkce a druhy. Dále charakterizuje přechodové rituály a iniciační rituály. Druhý oddíl se zabývá křtem. Práce definuje význam křtu, jeho historii, tradice, přiblíží současnou podobu křtu dětí a současnou podobu křtu dospělých. Blíže charakterizuje, proč křest patří do přechodových rituálů. Praktická část je založena na výzkumu. Ten obsahuje devět rozhovorů s aktéry. Hlavním cílem výzkumu je zjistit, zda lidé berou křest jako přechodový rituál, jestli pokládají křest jako obřad spojený s mezní životní situací narození dítěte.
Baptism as a rite of passage
Keywords: Rituál; přechodový rituál; iniciace; křest; svátost; historie křtu; kmotrovství; křest dětí; katechumenát; mezní životní situace; Ritual; a rite of passage; initiation; baptism; sacrament; history of baptism; godparenthood; baptism of children; catechumenate; marginal life situation