Současná situace výuky v prostředí školních zahrad (přírodních učeben) na 1. a 2. stupni základních škol v regionu města Prachatice - Žůrková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce popisuje současnou situaci školních zahrad v regionu Prachatice. Zabývá se reálnými podmínkami využití zahrad pro výuku 1. a 2. stupně základních škol. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část uvádí možnosti, které poskytuje školní zahrada, obecné informace o historii, bezpečnosti a prováděných pracích na zahradě. Podrobněji se věnuje součástem a vybavení zahrad. V praktické části je detailněji popsáno 14 škol, které poskytly informace o dané problematice prostřednictvím dotazníků a osobního setkání. Práce mapuje vybavení jednotlivých zahrad, v jakých vzdělávacích oblastech školy využívají své zahrady a jak velké povědomí mají učitelé o badatelsky orientovaném vyučování
The current situation of education in an environment of school gardens (natural classrooms) at low and upper primary schools in the region of Prachatice
Keywords: školní zahrady; Prachatice; badatelsky orientované vyučování (BOV); school gardens; Prachatice; inquiry based education (IBE)