Činnost jednotek sboru dobrovolných hasičů obce se zaměřením na dekontaminaci - Malík, Daniel (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci jsou zpracovány postupy a metody zjednodušené dekontaminace u jednotek sborů dobrovolných hasičů obce za pomoci jimi dostupné techniky a získaných znalostí. V současném stavu je popsán systém a kategorie jednotek požární ochrany, plán plošného pokrytí a předurčenost vybraných jednotek požární ochrany na dekontaminaci. Další část se věnuje samotné dekontaminaci. Je zde rozebrán tento pojem, popis a dělení místa zásahu na zóny a dále popis celého stanoviště dekontaminace a jeho jednotlivých prostorů. Dekontaminace prováděná nouzovými prostředky je použita jako základ pro vytvářenou metodiku. Na závěr této části je zde zmíněna dekontaminace osob a techniky. V dotazníkovém šetření je zjištěn stav znalostí a vybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů na téma dekontaminace. Na základě těchto skutečností je vytvořen metodický list Zjednodušená dekontaminace u jednotek sboru dobrovolných hasičů obce, který poslouží k odborné přípravě a školení jejich členů, především předurčených jednotek požární ochrany pro dekontaminaci.
The aktivity of municipal volunteer fire company with a view to decontamination
Keywords: Integrovaný záchranný systém - IZS; Jednotka požární ochrany - JPO; Jednotka sboru dobrovolných hasiči obce - JSDHO; dekontaminace; zjednodušená dekontaminace; dekontaminace osob; dekontaminace techniky; ochranný oděv; joint rescue service; fire protection troops; municipal volunteer fire company; decontamination; simplified decontamination; decontamination of individuals; decontamination the technique; protective clothing