Vliv nezaměstnanosti na výskyt tuberkulózy v České republice v letech 2000-2007 - Soprová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá souvislostí mezi výskytem TBC a nezaměstnanosti v ČR v letech 2000-2007. Zda to, jak stoupá či klesá nezaměstnanost v ČR, ovlivňuje zvýšený či snížený výskyt TBC. Těžištěm diplomové práce byla analýza dat z Ústavu zdravotní informatiky a statistiky o výskytu TBC a analýzy počtů nezaměstnaných uvedených Českým statistickým úřadem. Hypotéza - se zvyšujícím se počtem nezaměstnaných osob se zvyšuje počet osob s onemocněním TBC v ČR - byla potvrzena. Výsledky výzkumu odhalily, že je nutné se této problematice pravidelně intenzivně věnovat a že nám všem nesmí být osud nezaměstnaných lhostejný (ať už jsou nemocní TBC nebo nejsou), protože bez práce se může náhle ocitnout každý z nás. Práce již asi deset tisíc let patří do struktury lidské přirozenosti. Je nejspolehlivější a nejdéle působící sociální oporou v životě člověka a její ztráta znamená obvykle vážné narušení psychického i tělesného zdraví.
Influence of Unemployment on Tuberculosis Distribution in the Czech Republic in 2000-2007
Keywords: nezaměstnanost; míra nezaměstnanosti; tuberkulóza; výskyt tuberkulózy; statistické údaje; demografické údaje; Unemployment; Rate of unemployment; Tuberculosis; Distribution of tuberculosis; Statistical data; Demographic data