Posouzení škod zvěří v honitbě LČR s.p. "Vápenice" - Joza, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Předmětem této bakalářské práce bylo zjištění rozsahu škod způsobených zvěří na lesních porostech k 30.6. 2009 a zemědělských porostech za rok 2009 v honitbě LČR s.p. "Vápenice". Škody na lesních porostech mají velký vliv na funkci a obnovu lesa, naproti tomu škody na zemědělských porostech mají negativní dopady na zemědělské hospodářství, a proto se první část této práce zabývá způsoby, jak ochrany lesa, tak i ochrany zemědělských plodin před vznikem těchto škod. V bakalářské práci jsou dále uvedeny procentuální výsledky poškození lesních a zemědělských porostů způsobené zvěří. Škody na lesních porostech ve všech věkových kategoriích v honitbě "Vápenice" jsou zhruba o jednu polovinu menší, než je celorepublikový průměr. Poškození trvalých travních porostů je vyšší než poškození u obilnin.
Assessment of damage in game hunting LCR sp "Vápenice"
Keywords: škody zvěří; honitba LČR s.p. "Vápenice"; černá zvěř; zemědělské porosty; lesní porosty; okus; loupání; ohryz; krmivo; opatření; ochrana; poškození; damage wildlife; hunting LCR sp "Vápenice"; wild boar; agricultural crops; forests; browsing damage; peeling; ohryz; feed; measures; protection; damage