Kalkulace nákladů nevýrobního podniku - Nachlingerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
Teoretická část práce se věnuje klasifikaci nákladů v účetnictví, kde se zaměřuje na náklady z hlediska finančního a manažerského účetnictví. Druhá část teorie se věnuje kalkulačním systémům a metodám používaným při sestavování kalkulací. Popisuje i kalkulační vzorce. V praktické části je nejprve analyzován a charakterizován vybraný nevýrobní podnik, kterým je kadeřnický salón. Na základě údajů poskytnutých podnikem jsou navrženy kalkulační vzorce pro jednotlivé výkony, které vycházejí z tradičního kalkulačního vzorce. Dále je navržena předběžná kalkulace na měsíc a vypočteny odchylky mezi cenami podniku a plánovanými cenami. Závěrem je zhodnocení a doporučení pro jednotlivé výkony.
Costing in non-manufacturing company
Keywords: náklady; kalkulace; kalkulační model; nevýrobní podnik; manažerské účetnictví; trh služeb; costs; calculations; costing model; non-manufacturing company; management accounting; market of services