Využití kukuřice seté (Zea mays) pro nepotravinářské účely - Zelenka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním záměrem bakalářské práce bylo shrnutí poznatků o možnostech využití kukuřice jako obnovitelného zdroje, zejména pro výrobu tepla, elektrické energie a biopaliv. Práce je vypracována formou literární rešerše. Využití zemědělských plodin v energetice a průmyslu je velmi aktuální. Nabízí možnosti, jak částečně nahradit fosilní paliva a tím nejen snížit emise skleníkových plynů, ale i závislost na ropě, uhlí a zemním plynu. Tímto způsobem lze vyřešit problematiku využití zemědělské půdy uvedené do klidu.
The use of maize (Zea mays) for non-food purposes
Keywords: kukuřice; bioplyn; bioetanol; obnovitelné zdroje energie; maize; biogas; bioethalon; renewable energy ressource