Jaderné testy a jejich důsledky pro zdraví obyvatel a kvalitu životního prostředí - Fabián, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem této bakalářské práce je zmapování průběhu jaderného testování a jeho možný dopad na zdravotní stav obyvatelstva. V úvodní části práce popisuje jednotlivé druhy jaderných testů a jejich rozdělení, jaderné zkoušky uskutečněné v minulosti jednotlivými zeměmi, charakterizuje druhy ionizujícího záření, ochranu před nimi a biologické působení ionizujícího záření na tkáň a věnuje se i úpravě této problematiky v mezinárodních smlouvách o zákazu jaderných zkoušek v ovzduší, vesmíru a pod vodou, o omezení podzemních zkoušek až k úplnému zákazu jaderného testování. Následující část sumarizuje počet, sílu a geografické rozložení v minulosti provedených jaderných testů, vysvětluje způsob distribuce uvolněných radionuklidů v podobě globálního spadu, charakterizuje velikost dávek ozáření pocházejících z pokusných jaderných výbuchů v atmosféře a vztah závislosti těchto dávek na pravděpodobnosti projevu pozdních stochastických účinků v lidském organismu. Cílem této práce bylo zhodnotit příspěvek dávek z jaderného testování k celkovému ozáření populace a následně kvantifikovat zdravotní dopady na populaci. Metodika spočívá v teoretickém výpočtu hodnot onkologických onemocnění zaviněných jadernými testy, které jsou pro ilustraci porovnány se statistickými údaji popisujícími vývoj rakovinných incidencí ve vybraných světových lokalitách, shromážděných z odborných zdrojů a publikací mezinárodních organizací. Výsledkem této práce bylo potvrzení první hypotézy, že jaderné testy mají statisticky významný vliv na zvýšení četnosti rakovinných onemocnění globální populace, jakkoli je tento vliv spíše méně důležitý ve srovnání s ostatními zdroji radiačního záření a ve srovnání s mírou spontánního, radiací nepodmíněného výskytu zhoubných nádorů u světového obyvatelstva. Potvrzena byla rovněž druhá hypotéza, že podzemní jaderné testy mají menší důsledky pro zdraví obyvatel a kvalitu životního prostředí než ostatní druhy jaderných testů.
Nuclear tests and their implications for public health and environmental quality
Keywords: Jaderné testy; Ionizující záření; Radionuklid; Globální spad; Efektivní dávka; Úvazek dávky; Rakovinná incidence; Statistický vliv; Nuclear tests; Ionozing radiation; Radionuclide; Global fallout; Effective dose; Dose commitmend; Cancer incidence; Statistical influence