Umírání a smrt z pohledu pracovníků v sociálních zařízeních - Rudolfová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá posledním obdobím života člověka, možnostmi péče zaměřené na duchovní, duševní, fyzický i sociální rozměr dané problematiky Nabízí možnosti etického zvládnutí této životní etapy pracovníky, rodinou i samotným umírajícím. V praktické části jsou porovnány názory pracovníků zařízení typu hospiců a pracovníků zařízení typu domů pro seniory na danou problematiku, náročnost práce a její úskalí.
Dying and Death as Regarded by the Social Welfare Institutions Workers.
Keywords: Umírání; smrt; etika; hospic; paliativní péče; lidská důstojnost; křesťanství; potřeby umírajících; eutanázie; sociální práce.; Dying; death; ethics; hospice; palliative care; human dignity; Christianity; needs of the dying people; euthanasia; social work.