Spam a obrana před zařazením do spamové databáze emailů - Hesoun, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce je popsat problematiku nevyžádané elektronické pošty a spamu obecně. Popisuje možná softwarová řešení obrany proti spamu založená na prevenci zamezením samotného rozesílání těchto emailových zpráv. Hlavní náplní práce je navržení metod zabraňujících automatickému sběru emailových adres z webových stránek boty a jejich ukládání do spamových databází. Smyslem je nalézt co možná nejúčinnější řešení zachovávající jistou uživatelskou přívětivost při přístupu k datům, tedy kontaktním údajům. Pro tyto účely budou navrženy metody kombinující běžně dostupné webové technologie takovým způsobem, aby překonaly hardwarové či softwarové možnosti vyvinuté ke sběru těchto dat.
SPAM and protection against spam database recording