Sebepoškozování dětí a mladistvých - Havelková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Sebepoškozování dětí a mladistvých. Sebepoškozování je do společnosti rozšiřující se fenomén, projevující se především mezi adolescenty. V České republice neexistuje mnoho informací o tomto jevu. Pojem sebepoškozování označuje určitou formu komunikace, směr, jak vyjádřit své pocity a emoce. Představuje jednání bez úmyslného a cíleného záměru zemřít, jehož důsledkem je poškození fyzické integrity bez letálního dosahu. V teoretické části jsou obsažené informace o sebepoškozování, vztahu sebepoškozujícího a suicidálního chování, formách, příčinách, důvodech, výskytu jevu, průběhu aktu a terapie. Praktická část je tvořena kasuistikou dnes již dospělé ženy. Pro získání dat byl použit kvalitativní výzkum, metoda analýza dokumentů - technika obsahová analýza. Dále byla uplatněna metoda dotazování - technika rozhovor. Cílem bylo zjistit příčiny a důvody sebepoškozování a jak tento akt jedinci prožívají. Výzkumná práce podává informace, že sebepoškozování je nespecifickou reakcí na stresovou situaci, která přináší pocit úlevy a vnitřního uvolnění. Záměry práce byly splněny. Studie nabízí podrobný rozbor problematiky na konkrétním případu včetně vývojových fází s přihlédnutím k věku. Závěr výzkumu podává, že bakalářská práce by měla přispět k bližšímu poznání této problematiky zejména u adolescentů.
Self harm in childhood and adolescence.
Keywords: Sebepoškozování; Sebeřezání; Adolescence; Rodina; Průběh sebepoškozujícího aktu; Self harm; Self cutting; Adolescence; Family; Course of self harm act