Vývoj metody na stanovení steroidních látek ve vodách - Plačková, Lydie (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretická část diplomové práce popisuje steroidní látky, jejich vlastnosti a metody pro jejich stanovení ve vodách. V experimentální části byly vybrány tři steroidní hormony, konkrétně 1,4-androstadien-3,17-dion (ADD), 1,4-androstadien-3-on-17(beta)-ol (boldenon) and 17 (beta)-estradiol. Látky byly zakoncentrovány z vody LLE a SPE extrakcí, a stanovovány plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Několik experimentů bylo provedeno pro zhodnocení výtěžnosti konkrétní extrakce studované sloučeniny.
Development of the method for the determination of steroids in waters
Keywords: Steroidní látky; extrakce; derivatizace; chromatografie; hmotnostní spektrometrie; čistírna odpadních vod.; Steroids; extractions; derivatization; chromatography; mass spectrometry; wastewater treatment plant.