Česká YouTube scéna - Nemravová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářské práce si klade za cíl seznámit čtenáře s fenoménem internetových celebrit, YouTuberů, z České republiky. Blíže se zaměřuje na marketingové strategie, díky nimž se dají na YouTube vydělat peníze. Podrobněji zkoumá způsoby spolupráce YouTuberů s marketingovými firmami, zmiňuje Partnerský program společnosti YouTube a prostředky jím získané. V práci je zmíněna i stručná historie webové stránky a funkce, jež poskytuje svým uživatelům. Dále je zde věnována pozornost typům videí, která se na webu vyskytují a typům YouTuberů podle tematického zaměření jejích kanálu. Práce by měla čtenářům umožnit nahlédnout do světa YouTube a s ním spojených výdělků. Praktická část je zpracována s pomocí polostrukturovaných rozhovorů s YouTubery a jejich následnou analýzou. V této části práce se snažím zaměřit především na to, jak si autoři budují svou identitu a jakými cestami si právě oni prostřednictvím platformy YouTube vydělávají.
Czech YouTuber Community
Keywords: YouTube; spolupráce; partnerství; YouTuber; video; YouTube; collaboration; partnership; YouTuber; video