Vliv sádkování na welfare ryb - Pecher, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
V literárním přehledu je kompletně popsaná problematika welfare ryb a zda ryby vůbec vnímají bolest. V této práci jsou popsány základní postupy při měření welfare ryb. Mezi které patří například hodnoty kortizolu, glukózy a laktátu v kapilární krvi. Cílem práce bylo zhodnotit působení různých stresových faktorů během sádkování na welfare ryb a na změny v produkčních, exteriérových a délkohmotnostních ukazatelích. Pro pokus byl vybrán kapr obecný (Cyprinus carpio) rozdělen do dvou hmotnostních skupin do 2,5kg a nad 2,5kg. Ve výsledcích jsou uvedeny hodnoty viscerálního tuku, laktátu v kapilární krvi a změny v produkčních, exteriérových a délkohmotnostních ukazatelích v průběhu sledování a na konci pokusu.
Impact of long-term storage on fish welfare
Keywords: welfare; sádkování; hladovění; kortitzol; laktát; glukóza; kapr obecný; stres; welfare; storage; starvation; cortisol; lactate; glucose; common carp; stress