Obsah vybraných prvků v plodnicích hub ekologicky vázaných na břízu bělokorou - Krejsa, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
V této práci bylo stanovováno 21 rizikových a esenciálních prvků v plodnicích čtyř druhů hub ekologicky vázaných na břízu bělokorou. Kozák březový (Leccinum scabrum) a křemenáč březový (Leccinum versipelle) jsou běžné jedlé mykorhizní houby, zatímco březovník obecný (Piptoporus betulinus) a rezavec šikmý (Inonotus obliquus) jsou parazitické dřevokazné houby s léčivými účinky. Vzorky byly odebírány ze dvou lokalit na Šumavě - v okolí města Vimperk a okolí obce Křišťánovice. Souběžně s plodnicemi mykorhizních hub byly odebírány vzorky půd, což umožnilo následné určení biokoncentračních faktorů.
Content of selected elements in fruiting bodies of mushrooms with ecological connection to white birch
Keywords: atomová absorpční spektrometrie; mikrovlnný rozklad; volně rostoucí jedlé houby; houby s léčivými účinky; bříza bělokorá; atomic absorption spectrometry; microwave digestion; wild growing edible mushrooms; medicinal mushrooms; European white birch