Posouzení možnosti zařazení Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Zalužany do kategorie II jednotky požární ochrany. - Hassmann, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce pojednává o možnosti zařazení jednotky SDH obce Zalužany do kategorie JPO II. Celou diplomovou práci lze rozdělit do několika částí. První část diplomové práce je teoretická, kde jsou uvedeny pojmy týkající se problematiky. Je zde popsán integrovaný záchranný systém České republiky, jeho základní a ostatní složky a jeho fungování i v ostatních zemích se zaměřením na Slovenskou republiku. Práce se zaměřuje na Hasičský záchranný sbor České republiky, na jeho organizování a fungování při mimořádných událostech. Důležitou součástí kapitoly je především zaměření na analyzování jednotek sboru dobrovolných hasičů obce jako jednotek zařazené v Poplachovém plánu plošného pokrytí jednotkami požární ochrany. Popsal jsem jejich fungování a organizování a roztřídil jsem je do kategorií jednotek požární ochrany. V samostatné podkapitole analyzuji veškeré možnosti financování jednotek sboru dobrovolných hasičů obce, kde jsem se především zaměřil na novelu zákona o pojišťovnictví, která zajišťuje financování hasičů při zásahu na silničních dopravních nehodách. Ze statistické ročenky uvádím přehled vytíženosti JPO se zaměřením na Středočeský kraj, ORP Příbram a obec Zalužany. Dále popisuji obec Zalužany, její historický vznik a nejcennější historickou část zámkem Zalužany. Uvádím všechny důležité údaje o obci Zalužany. Provedu geografickou analýzu okolí obce Zalužany a analyzuji její infrastrukturu. Dále vypisuji nejdůležitější informace z Požárního rádu obce Zalužany. Při zpracování této části diplomové práce, která je založená na sběru a třídění dat, jsem postupoval především faktografickou-analytickou metodou. Důležitá byla i konzultace s odborníky, především s učiteli Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří mi poskytli drahocenné rady a připomínky. Sběr dat jsem provedl kvalitativní formou, pracoval jsem s jednotlivými platnými zákony, vyhláškami, nařízeními vlády, literárními zdroji a informací z internetových stránek, kde jsem pracoval především s oficiálními stránkami Hasičského záchranného sboru, Ministerstva vnitra a obce Zalužany. Druhá část diplomové práce je nejdůležitější, zde jsou uvedeny veškeré zjištěné výsledky. V samostatné kapitole popisuji metodiku výzkumu. Metodika výzkumu byla zaměřena na kompletní zjištění stavu JSDH obce Zalužany s možností zařazení do kategorie II jednotky požární ochrany. V této části diplomové práce byly nezbytné rozhovory či konzultace se členy JSDH obce Zalužany, pracovníky obce a starostou obce Zalužany, územním odborem Hasičského záchranného sboru Příbram a učiteli Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří mi rádi poskytli cenné rady a připomínky. V samostatné výzkumné části diplomové práce se zaměřuji na analyzování JSDH obce Zalužany. Analyzoval jsem a zhodnotil členskou základnu, technické vybavení a věcné prostředky. Posoudil jsem, zda je dostatečný počet členů a jejich odborná způsobilost dostačující pro zařazení jednotky do kategorie JPO II. Pro komplexní zjištění stavu JSDH obce Zalužany jsem vytvořil SWOT analýzu. Uvedená analýza nám rozebírá silné a slabé stránky zaměřené na samotné vnitřní prostředí jednotky a dále hrozby a příležitosti, které nám poodhalí externí okolí jednotky. Analýza ukáže některé nedostatky, v závěru analýzy uvádím navržená opatření pro jejich zlepšení. V dalších částech kapitoly jsem vypočetl současnou vzdálenost dojezdu na místo zásahu v prvním stupni poplachu pro JSDH obce Zalužany a vzdálenost, která by byla pro jednotku v případě zařazení do kategorie JPO II. Vytvořil jsem mapu poplachového plánu plošného pokrytí v prvním stupni poplachu pro JSDH obce Zalužany pro znázornění rozdílné vzdálenosti dojezdu na místo zásahu jako JPO III a JPO II. Dále uvádím všechny dotčené obce v dosahu vypočítaných vzdáleností a roztříděné zvlášť do Středočeského a Jihočeského kraje. Pro posouzení potřeby zařazení JSDH obce Zalužany do kategorie JPO II jsem provedl výpočet stupně nebezpečí katastrálního území obce Zalužany.
Assessment of the possibility to indude volunteer firebrigade unit of the Zalužany community in category II fire protection units.
Keywords: jednotka sboru dobrovolných hasičů; Hasičský záchranný sbor; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; jednotka požární ochrany; Volunteer Fire department; Fire brigade; Emergency service; Emergency; Fire department