Hodnocení produktivity práce v jednotlivých odvětvích národního hospodářství - Šimůnková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení produktivity práce v jednotlivých odvětvích národního hospodářství. V teoretické části práce byl vysvětlen pojem produktivita práce a jeho význam pro ekonomický rozvoj společnosti, dále způsoby vyjádření produktivity práce, faktory, které ji ovlivňují, měření a ukazatele produktivity práce a úrovně mezd a další oblasti, které souvisí s prací, pracovní dobou a samotnými pracovníky. V praktické části byl posuzován vývoj průměrného počtu zaměstnanců od roku 2005 do roku 2007 a hrubá přidaná hodnota podle 5 odvětví národního hospodářství. Na základě těchto dvou údajů byla posuzována průměrná produktivita ve státě a pomocí Shift-share analýzy byla zjištěna celková změna počtu pracovníků v Jihočeském kraji. Na konci práce je graficky znázorněn vývoj průměrného počtu zaměstnanců a produktivity práce od roku 2000 do roku 2007.
The evaluation of labor productivity in various sectors of the economy
Keywords: Produktivita práce; průměrný počet zaměstnanců; hrubá přidaná hodnota; Labor productivity; the average number of employees; the gross value addend