Odbourávání stresu a trémy ve výuce anglického jazyka - Němcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá odbouráváním stresu a trémy v hodinách anglického jazyka na 2. stupni základní školy. Předmětem zkoumání je hledání důvodů, proč žáci pociťují v hodinách anglického jazyka trému a stres a jaké dovednosti jsou pro žáky nejvíce stresující. Zároveň jsou zkoumány metody a strategie, které žáci a učitelé mohou použít, aby míru stresu a trémy u žáků druhého stupně snížili. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část, přičemž je v části teoretické věnován prostor problematice stresu a trémy z hlediska odborné literatury obecně, následně také konkrétně v hodinách anglického jazyka, především tedy z hlediska studií uskutečněných v zahraničí. V empirické části je popsána metodologie dotazníkového šetření a následně jsou zde reflektovány veškeré poznatky a výsledky z výzkumu, který se zaměřuje právě na odbourávání stresu a trémy v hodinách anglického jazyka. Výsledkem práce jsou určitá doporučení, které mohou učitelé využít, aby snížili míru stresu a trémy u žáků v hodinách anglického jazyka.
Reducing Stress and Anxiety in Teaching of English
Keywords: Stres a tréma v hodině anglického jazyka; odbourání stresu a trémy; mluvení v cizím jazyce jako stresor; Stress anxiety in the English language classroom; stress and anxiety relief; speaking in a foreign language as a stressor