Hydrochemické charakteristiky povrchových vod malých povodí v oblasti horní Stropnice - Baxová, Iva (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce Hydrochemické charakteristiky povrchových vod malých povodí v oblasti horní Stropnice se zabývá chemismem povrchových vod čtyř potoků v oblasti horní Stropnice. Cílem bylo posoudit vliv faktorů jako je charakter a stupeň využívání krajiny člověkem na chemismus povrchových vod. V letech 2005 - 2007 byly sledovány měsíční koncentrace hlavních iontů a uhlíku v povrchové vodě osmi odběrových míst po dvojicích na každém ze čtyř potoků. Výsledky byl vyhodnoceny pomocí analýzy rozptylu s opakováním měření a Tukeyova HSD post hoc testu. Mezi horními odběrovými místy s charakterem přírodní krajiny nebyly prokázány rozdíly chemismu povrchových vod. Mezi dolními odběrovými místy ovlivněnými člověkem byly prokázány změny v chemismu povrchových vod. Změny v chemismu mezi horním a dolním odběrovým místem jednoho potoka byly prokázány ve 3 povodích se změnou využití krajiny a nebyly prokázány v povodí beze změny využití krajiny. Mezi chemismem povrchových vod a způsobem využití krajiny existuje pozitivní vztah. Člověk svým zásahem do krajinného ekosystému ovlivňuje jeho hydrologickou složku a napomáhá tak k destabilizaci celého systému.
Chemism of surface waters in small watersheds of the upper part of Stropnice river
Keywords: stabilita ekosystému; využití krajiny; povodí; hydrochemismus; koncentrace iontu; ecosystem stability; land use; watershed; hydrochemistry; ion concentration