Indikace jednotlivých zobrazovacích vyšetření femoropatelárního kloubu - Kolář, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním tématem bakalářské práce je zhodnocení indikace jednotlivých zobrazovacích metod pro vyšetření oblasti femoropatelárního kloubu. V práci jsou stručně shrnuty anatomickofyziologické poměry této oblasti včetně anatomických variací pately a patologie femoropatelárního kloubu. Dále jsou popsány jednotlivé indikované zobrazovací metody. Základem je skiagrafické vyšetření, detailně jsou popsány jednotlivé projekce včetně historického přehledu vývoje axiální projekce na patelu. Dalšími uvedenými metodami jsou artrografie, vyšetření magnetickou rezonancí, počítačová tomografie a scintigrafie. Jsou zde zmiňovány i kontraindikace a rizika vyšetření pro pacienty. Míra vhodnosti indikace dalších vyšetření, zejména MRI, je posuzována pomocí vybraného souboru pacientů. Pacienti sledovaného souboru měli nejprve zhotoveny prosté snímky, někteří dále ultrasonografii a následně bylo u všech indikováno vyšetření magnetickou rezonancí. Počítačová tomografie a scintigrafie se k vyšetření femoropatelárního kloubu běžně neindikují. Jednotlivé metody jsou porovnávány z hlediska finanční a časové náročnosti. Nejlevnější jsou prosté snímky a ultrasonografie, ekonomicky nejnáročnější naopak magnetická rezonance, ta je ale zároveň diagnosticky nejpřínosnější v hodnocení chrupavek a měkkých částí kloubu. Vyšetření jsou porovnávána i z hlediska časové náročnosti.
Indications of individual imaging femoropatellar joint investigations
Keywords: Femoropatelární kloub; skiagrafie; počítačová tomografie; magnetická rezonance; scintigrafie; ultrasonografie.; Patellofemoral joint; Skiagraphy; Computed tomography; Magnetic resonance imaging; Scintigraphy; Ultrasonography