TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIPY VÝCHOVY VE VOLNÉM ČASE - Špuláková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá souvislostmi mezi environmentální výchovou a principy trvale udržitelného rozvoje. Hlavním cílem práce bylo vytvořit metodiku volnočasových aktivit pro děti předškolního věku, které se opírají o principy trvale udržitelného rozvoje a probouzejí v dětech environmentální cítění. První, teoretická část práce nás seznamuje s pojmy environmentální výchovy, globální výchovy a podrobně vysvětluje termín trvale udržitelný rozvoj, jeho vývoj a shrnutí hlavních principů. Vysvětluje jejich základní aspekty působící na chování člověka a jejich příznivý vliv na chování jedince vůči přírodě. Jedna z kapitol stručně představuje organizace zabývající se environmentální výchovou, které se svým působením zasluhují o výchovu k trvale udržitelnému rozvoji. Druhá, praktická část práce obsahuje návrh na celodenní projekt - naučnou stezku. Naučná stezka je přizpůsobena pro děti ve věku 5-6 let a metodicky sestavena pro organizace zajišťující environmentální výchovu. Úkolem projektu je probudit v dětech zájem o přírodu, živočichy a hravou formou v nich ukotvit povědomí o dění v přírodě, naší závislosti na ní a o faktu, že jsme součástí přírody.
Sustainable development as a principles of education in free time
Keywords: trvale udržitelný rozvoj; principy trvale udržitelného rozvoje; environmentální výchova; globální výchova; výchova k trvale udržitelnému rozvoji; Agenda 21; organizace environmentální výchovy; předškolní věk; celodenní projekt; naučná stezka; příroda; environmentální aktivity a činnosti; sustainable development; sustainable development principles; enviromental education; global education; education for sustainable development; Agenda 21; environmental education organisations; pre-school age; whole-day project; nature trail; nature; environmental activities and works