Rodičovský pohled na odcházení jejich adolescentních dětí z církve. - Straková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá odchodem adolescentních dětí z církve a tím, jak rodiče vnímají tuto zkušenost. Teoretická část je rozdělena do pěti kapitol. Kapitoly se zabývají vírou jako "fides qua" a "fides quae", situací věřících rodin v současné české společnosti, situací římskokatolické církve v současné české společnosti, vztahem církve k problémům věřících rodin, charakteristikou adolescence, psychologií adolescentního věku, sociologickým pohledem na současné adolescenty a charakteristikou víry adolescenta. Ve výzkumné části je použita kvalitativní metodologie, která vychází ze tří hloubkových rozhovorů s rodiči, kteří mají zkušenost s odchodem adolescentních dětí z církve. Analýza dat je provedena interpretativní fenomenologickou metodou.
Parents´ View on the Apostasy from the Church of Their Adolescent Children.
Keywords: Adolescentní děti; víra; odchod z církve; rodiče; špatná životní cesta; adolescent children; faith; leaving the church; parents; wrong life path