Příprava radiofarmak na oddělení nukleární medicíny - Černohorská, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá přípravou radiofarmak na oddělení nukleární medicíny. V teoretické části je popsána základní terminologie týkající se radiofarmak, jejich výroby, získávání, metod přípravy či lékových forem, ve kterých jsou aplikovány. Část práce je také věnováno neméně důležitým účinkům ionizujícího záření a ochrany před ním, která s přípravou radiofarmak souvisí. Teoretická část je zpracována z odborných publikací, článků a internetových stránek formou literární rešerše. Práce měla za cíl popsat přípravu jednotlivých radiofarmak pro určitá vyšetření, která jsou na oddělení nukleární medicíny Nemocnice České Budějovice, a.s. využívána nejhojněji. Tento cíl byl naplněn v praktické části, kde byla podrobně popsána jednotlivá radiofarmaka, detailní postup jejich přípravy a zásady uchovávání. Praktická část rovněž zahrnuje požadavky na zařízení pracoviště, čistotu prostředí (konstrukce čistých prostor, třídy čistoty, vzduchotechnika, přes požadavky na pracovníky a vlastní práci, která je založena na postupech aseptické práce a na zásadách radiační ochrany. Práce přispívá jak k poznání chodu a vybavení pracoviště a požadavků na něj kladených, tak i k pochopení přípravy jednotlivých radiofarmak, kterou se oddělení přípravy radiofarmak, potažmo oddělení nukleární medicíny Nemocnice České Budějovice, a.s. zabývá. Práce jako taková je koncipována jako edukační text především pro studenty a pracovníky oboru radiologický asistent. Věnovala jsem se také nastínění chodu a uspořádání OPR, požadavkům kladeným na práci na tomto oddělením, které vychází jednak z aseptické práce a jednak z ochrany před ionizujícím zářením. Obě vytyčené výzkumné otázky byly tímto splněny. Práce jako taková by měla být z mého pohledu měla být využita jako edukační text především pro studenty a pracovníky oboru radiologický asistent.
Preparation of radiopharmaceuticals at the department of nuclear medicine
Keywords: radiofarmakum; příprava; nukleární medicína; oddělení nukleární medicíny; radiopharmaceutical; preparation; nuclear medicine; Department of Nuclear Medicine