Sociálně etické aspekty poskytování pomoci osamělým rodičům - Nachtigallová, Václava (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce zkoumá soudobý trend výchovy dítěte jedním rodičem, nejčastěji matkou. Zabývá se různými důvody, které vedou k tomuto rodinnému uspořádání, upozorňuje na problémy, se kterými se osamělý rodič potýká. Nejvíce se zaměřuje na obtíže spojené se sladěním práce s péčí o děti a domácnost, a z toho vyplývající finanční tíseň. Cílová skupina je čtenáři přiblížena pomocí kazuistik žen, žijících v azylovém domě pro matky s dětmi v tísni. Kazuistiky jsou dále hodnoceny, zejména z hlediska prospěšnosti sociální služby. Jsou rozebrány různé druhy pomoci ze strany státu, které mohou neúplné rodiny využívat, je to hlavně finanční podpora a sociální služby. V další kapitole jsou uvedeny alternativy státní pomoci. Je upozorněno na úskalí, které s sebou nese využívání pomoci, jako je závislost na sociálních službách a nedostatek motivace k aktivování vlastních sil a vlastního sociálního okolí. Na závěr jsou nastíněna možná východiska celé problematiky.
Socio-ethical aspects of providing assistance to lone parents
Keywords: Osamělý rodič; neúplná rodina; práce a rodina; azylové domy; státní sociální podpora; hmotná nouze; sociální služby; nestátní subjekty; výživné; sociální síť rodiny.; Lone parent; single parent family; work and family; shelters; state social support; material poverty; social services; non-state subjects; alimonies; family social network.