Vyhodnocení vztahu teploty vody a vydatnosti pramene v oblasti vodní nádrže Švihov - Kužel, David (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na vyhodnocení vztahu teploty vody a vydatnosti pramene za pomoci vlastního měření. Vybraný pramen se nachází v oblasti vodní nádrže Švihov, přesněji v katastru obce Hulice. V rámci studie byly zkoumány hydrologické poměry, klima, geologie, přírodní poměry, tektonika, hydrogeologie a další možní činitele, které mohly tvorbu odtoku v lokalitě ovlivnit. Práce spočívala v pravidelném pozorování pramene a následném vyhodnocení naměřených dat. Pro zjištění dalších možných závislostí byly naměřené údaje o teplotě vody, vzduchu a vydatnosti pramene porovnávány s údaji o teplotě půdy a její vlhkosti, které byly rovněž získány vlastním měřením. Na měřeném území byly prokázány odlišné závislosti vydatnosti pramene a teploty vody v průběhu roku. Změny vydatnosti a teploty pramene jsou zde způsobovány rychlou infiltrací srážkové vody a následným rychlým odtokem vody ze subpovodí.
Evaluation of spring discharge/temperature relation in Švihov water reservoir region
Keywords: pramen; vydatnost; teplota; závislost; tvorba odtoku; spring; discharge; temperature; dependence; runoff generation