Potřeby pacientů na interní a chirurgické ambulanci - Všetulová, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
Název této bakalářské práce je ‚,Potřeby pacientů na interní a chirurgické ambulanci''. Problematika potřeb pacientů se nachází v centru zájmu ošetřovatelství a hlavním jejím charakteristickým rysem je plánované uspokojování potřeb zdravého i nemocného jedince. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaké potřeby vnímají pacienti na interní a chirurgické ambulanci a jaké potřeby u pacientů identifikují sestry pracující na těchto ambulancích. Výzkum práce byl vypracován prostřednictvím kvantitativní a kvalitativní výzkumné metody. Kvantitativní metodu tvořil dotazník pro pacienty, který byl sestaven na základě Maslowovy pyramidy potřeb. U této metody jsme si zvolili tři hypotézy, které jsme po dosažení výsledků potvrdili. Výsledky kvantitativního výzkumu byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Sběr dat kvalitativní metody výzkumu byl uskutečněn prostřednictvím rozhovoru se sestrami. Obsah otázek, stejně jako u dotazníku, byl sestaven na základě Maslowovy pyramidy potřeb. K dosažení cíle nám pomáhala jedna výzkumná otázka. Pro zpracování výsledků tohoto výzkumu jsme zvolili metodu kategorizace dat v tabulkách a grafech. Výzkumný soubor tvořili pacienti a sestry nemocnice České Budějovice. Pomocí výzkumu jsme zjistili, že potřeby pacientů se liší podle věku a pohlaví. Mezi nejčastěji nenaplněné potřeby patří kognitivní potřeby, zejména potřeba vědět. Nenaplněné potřeby pacientů jsou individuální a v průměru zaujímají nižší i vyšší potřeby Maslowovy pyramidy. Sestry na ambulancích vnímají u pacientů v největší míře nižší potřeby. Vyšší potřeby většina sester nevidí u pacientů nenaplněné. Závěrem této práce je myšlenka, že vnímání potřeb pacientů a vnímání potřeb pacientů sestrami není shodné. V praxi by bylo možné využít poznatky získané při výzkumu k publikaci v odborné literatuře. Vytvořili jsme také edukační materiál pro sestry pracující na ambulancích, protože je důležité se více dozvědět o potřebách pacientů a umožnit tak kvalitnější naplnění potřeb pacientů na ambulancích.
Needs of patients in the internal and surgical ambulance
Keywords: Ambulance; chirurgie; maslowova pyramida potřeb; pacient; potřeba; sestra; vnitřní lékařství; Ambulance; surgical; Maslow{\crq}s pyramid of needs; patient; need; nurse; internal