Možnosti využití mikroorganismů pro rozklad plastového odpadu - Heřmanová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2023)
Heřmanová, P. Možnosti využití mikroorganismů pro rozklad plastového odpadu. České Budějovice, 2023. Bakalářská práce na zemědělské fakultě Jihočeské univerzity. Vedoucí práce Kristýna Perná Mgr. Ing. Ph.D. Tato práce se zabývá možnostmi biodegradace plastů pomocí mikroorganismů. Je zde popsána výroba nejpoužívanějších plastů a jejich využití, dále se zabývám plastovým odpadem a jeho únikem do životního prostředí. Pozornost je věnována mikroorganismům a jejich enzymům, které jsou schopny biodegradovat plasty a dále jsou zhodnoceny metody používané při hodnocení průběhu biodegradace
Possibilities of using microorganisms for the decomposition of plastic waste
Keywords: Biodegradace; plasty; mikroorganismy; enzymy; bakterie; životní prostředí; polymer; biodegradation; plastics; microorganisms; enzymes; bacteria; enviroment; polymer