Katalog vodních ploštic čeledi Pleidae (Hemiptera: Heteroptera: Nepomorpha): biologie, přehled druhů na Zemi, rozšíření, diagnóza taxonů - Švehla, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Vodní ploštice čeledi Pleidae (Hemiptera: Heteroptera: Nepomorpha) jsou poměrně málo známou a ne zcela probádanou skupinou vodního hmyzu. Pleidae (Člunovkovití) patří mezi drobné (1 ? 3 mm) ploštice žijící zejména ve vegetaci stojatých vodách. Čeleď je kosmopolitně rozšířená. Palearktický druh člunovka obecná (Plea minutissima), severoamerický člunovkou Neoplea striola patří mezi nejlépe prozkoumané zástupce. Včetně nich je v současnosti známo celkem 33 druhů čtyř rodů ? Plea Leach, 1817, Neoplea Esaki a China, 1928, Paraplea Esaki a China, 1928 a Heteroplea Cook, 2011. Tato práce je prvním pokusem o úplnou katalogizaci druhů čeledi. Přináší seznam druhů čeledi, přehled o jejich rozšíření a rodový a druhové klíče. Seznam literatury v postatě reprezentuje bibliografii čeledi.
Catalogue of aquatic hemipterans of family Pleidae (Hemiptera: Heteroptera: Nepomorpha): biology, list of species, distribution, key.
Keywords: Pleidae; Plea; Neoplea; Paraplea; Heteroplea; seznam druhů; rozšíření; klíč; Pleidae; Plea; Neoplea; Paraplea; Heteroplea; list of species; distribution; key