Německý učitelský ústav v Českých Budějovicích v letech 1870-1920 - Bestrejková, Romana (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá historicky dosud nezkoumaným tématem vývoje prvního učitelského ústavu na jihu Čech, který byl založen v padesátých letech 19. století. Až do vzniku českého učitelského ústavu v Soběslavi v sedmdesátých letech bylo českobudějovické německé pedagogium jedinou střední školou vzdělávající budoucí učitele obecných a měšťanských škol. Nejprve byl učitelský ústav přístupný oběma národnostem žijícím ve městě České Budějovice, tedy německým i českým studentům, ale po vzniku českého pedagogia v Soběslavi se stal však postupně ryze německou školou. Dějiny C. k. Německého učitelského ústavu byly zpracovány na základě studia odborné literatury a podrobné analýzy pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Českých Budějovicích. Text práce je vedle úvodu a závěru rozdělen do čtyř hlavních kapitol a řady podkapitol. Součástí práce je soubor obrazových a tabulkových příloh. Diplomová práce shrnuje dějiny školství na jihu Čech se zaměřením na Německý učitelský ústav a obecné učitelské vzdělávání na přelomu 19. a 20. století a přispívá tak k historii jihočeského učitelského školství.
The German Training College in České Budějovice in 1870-1920
Keywords: dějiny; školství; jižní Čechy; České Budějovice; C. k. Německý učitelský ústav.; history; schooling; the South Bohemia; České Budějovice; the German Training College