Problémy nominální a reálné konvergence vybraných nových členských zemí EU před přijetím eura - Novotná, Adéla (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této bakalářské práce bylo - na základě analýzy stavu konvergence v ČR, zjistit, kde existují problémy a porovnat je s problémy dalších středoevropských států. Reálná konvergence, vyjadřující přibližování se v ekonomické úrovni k zemím eurozóny, byla sledována ukazatelem HDP na obyvatele v běžné paritě kupní síly a tempem růstu reálného HDP. Nominální konvergence byla sledována hlavně z pohledu plnění Maastrichtských kritérií jednotlivými státy.
Problems of Nominal and Real Convergence in Selected New EU Member States before Euro Adoption
Keywords: nominální konvergence; reálná konvergence; srovnatelná cenová hladina; HDP na obyvatele; parita kupní síly; reálný kurz; nominal convergence; real convergence; comparative price level; GDP per capita; purchasing power parities; real rate